fbpx

Öğrenmeyi Kolaylaştıran Yöntem: Feynman Tekniği

Sınavlara saatlerce çalışıp konuları sular seller gibi bildiğinizi hissedersiniz. Sınavda da soruları doğru cevaplarsınız. Ama sınav bittikten sonra adeta kuş olur uçar tüm bilgiler. İşte buradaki sorun aslında o şeyi öğrenmemeniz, geçici olarak ezberlediğinizdir. Halbuki konuyu öğrenip kavrasanız ömür boyu aklınızdan çıkmayacak. İşte Feynman tekniği de tam olarak buna odaklanıyor ve kısa sürede nasıl öğreneceğinize ve öğrenme yeteneklerinizi geliştirmeyi amaçlıyor.

Feynman Tekniği

Richard Feynman Kimdir?

Richard Feynman 1918 yılında dünyaya gelmiş çok ünlü bir Amerikalı fizikçi. 70 yıllık yaşamına onlarca ödül, onlarca başarı sığdırmış ve yaptığı çalışmalar ile 1965 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüş. Yani çok başarılı bir fizikçi kısacası. Onu eğitim alanında da kendi geliştirdiği Feynman tekniği dolayısıyla tanıyoruz.

Feynman Tekniği Nedir?

Feynman tekniği, bir şeyi sadece ismen bilmenin aslında o şeyi bilmek anlamına gelmediğine odaklanıyor. Mesela Kıbrıs Adası’nın Akdeniz’de olduğunu bilebilirsiniz. Ama Kıbrıs’ın politik statüsünü, iklimini, ekonomisini biliyor musunuz? Bunları da bildiğinizde zaten Kıbrıs’ın nerede olduğunu dahi kolayca hatırlayabilirsiniz. Çıkarımlar yapabilirsiniz. Örneğin Kıbrıs’ın iklimini bildiğinizde orada yetişen bitkileri de kolaylıkla tahmin edebilirsiniz değil mi? İşte Feynman tekniği nedir diye sorduğunuzda aklınıza bu örnek gelsin direkt.

Feynman tekniği 5 adım üzerine kurulu. Bunlar sırası ile;

1- Konuyu belirlemek

2- Konuyu bilmeyen birine anlatır gibi anlatmak

3- Takıldığınız noktada kaynağa geri dönmek

4- Benzerlik kurmak

5- Konuyu basitleştirmek

İlk aşama elbetteki konuyu belirlemek. Bu bir sınav konusu da olabilir, kişisel olarak ilgi duyduğunuz bir konu da. İkinci adım ise konuyu bilmeyen birine hatta bir çocuğa anlatır gibi anlatmak. Mesela dünyanın güneş etrafındaki dönüşünü bilimsel olarak anlatmanız bir çocuk için çok zor olabilir. Fakat bunu bir yeşil ve bir kırmızı elma kullanarak basite indirgeyerek anlatabilirsiniz. İşte Feynman tekniğinde yapmanız gereken de tam olarak bu.

3. adımda ise eksik görülen konuların üzerine tekrar odaklanılmalı. Kaynağa geri dönüp açıklar kapatılmalı ki kafaya takılan hiçbir şey olmasın. 4. adımda ise artık öğrenmeye başladığınız konu ile başka konular ile benzerlik kurmaya başlamalısınız. Bu sayede konu beyninizde daha kalıcı bir hal alacak. Son aşamada ise artık konuyu öğrendiniz. Gerekli kısımları da gördünüz gereksiz kısımları da. Gereksiz kısımları atın ve beyninizi gereksiz bilgilerle doldurmayın. İhtiyacınız olan ne ise onu atın hafızaya.

İşte Feynma tekniği bu kadar basit. Sınavlar öncesinde ya da öğrenmek istediğiniz bir konu üzerinde başlayarak deneyebilirsiniz.

Kaynak: Collage Info Geek Web Sitesi

 

Paylaş:

Bir cevap yazın