fbpx

Öğrenci Motivasyonunu Artırma Yolları

Öğrencilerinize dünyanın en iyi ders kitaplarını da sunsanız, eğer yeterince motive olamadılarsa öğrenme ve sıkı çalışma konusunda maalesef heyecan duyamayacaklardır. Hem içsel motivasyon hem de dışsal motivasyon, öğrenmenin kilit noktalarından biri ve bu konuda öğretmenlere oldukça iş düşüyor. Belki motive edici sözler söyleyebilirsiniz, belki öğrenci motivasyon etkinlikleri düzenleyebilirsiniz, ya da öğrencilerinize öğrenci motivasyon hediyeleri verebilirsiniz. Bunların hepsi elbette bir yöntem ama her şey bu kadar basit değil. Her öğrencinin motive olma yolu farklıdır. Bunu gözlemleyip kişiye özel motivasyon sağlamak da yine öğretmenlere düşüyor. Tecrübeli bir öğretmenseniz bu çok daha kolay olabilir ama meslekte yeniyseniz belki de biraz bizim tavsiyelerimizi dinlemelisiniz.

Gelin size adım adım öğrenci motivasyonu nasıl artırılır, öğrenciler nasıl daha başarılı hale getirilir kısaca anlatalım. Umarız işinize yarar.

Öğrenci Motivasyonu Artırmak İçin Birkaç Küçük Fikir

1- Öğrencilere Kontrol Fırsatı Verin

Öğrencilere, biraz kontrol duygusu vermek aslında onları motive etmenin en iyi yollarından biridir. Mesela, öğrencilerinize bir ödev vereceğinizi varsayalım. Neden onlara ödevlerini seçme fırsatı vermiyorsunuz? Ya da kitap okutacaksınız öğrencilerinize. Sizin verdiğiniz kitabı boş verin, bırakın kendileri seçsinler. 5 tane kitap belirleyin ve aralarından kendi istediklerini seçmelerine izin verin. Örnekleri siz de çoğaltabilirsiniz. Bu tür kontroller öğrencileri daha da motive edecektir.

2- Hedef Belirleyin

Hedef olmadan ne başarı olur ne de motivasyon. Daha sene başında, sene sonu için hedefler belirleyin, beklentilerinizi öğrencilerinize de açıklayın. Bu sayede çocuklar hedefler doğrultusunda ilerleyeceklerdir ve hedeflerine ulaşmak için motive olacaklardır.

3- Destekleyici Bir Ortam Oluşturun

Öğrenciler yaptıkları davranışın sonuçları olduğunu bilmeliler. Öğretmenler, onlar için destekleyici bir ortam oluştururlarsa hiçbir şey yapmamanın bir şeyler yapmaktan daha iyi olduğunu anlayacaklardır. Örnek vermek gerekirse, ödevini yapmayan bir çocuğa tepki vermeyip ödevini başarılı ve istikrarlı bir şekilde yapan öğrenciyi takdir edip övdüğünüz zaman, ödevini yapmayan öğrenci bir dahaki sefere ortaya bir şey koyduğu zaman takdir edileceğini öğrenecek ve daha motive olacaktır.

4- Öğrenme Ortamını Değiştirin

Aslında sınıflar öğrenmek için şahane yerlerdir. Son yıllarda sınıflar daha modern ve efektif hale de getirildi ama bir öğrenciyi 9 ay boyunca, dünyanın en güzel yerine de götürseniz bir süre sonra sıkılacaktır. Bu yüzden, öğrenme ortamını değiştirmek öğrenci motivasyonu açısından iyi olabilir. Hava güzelken bahçeye çıkın, ders, orada işleyin. Ya da okul gezileri düzenleyin. Okula, çocukların da ilgi duyacağı bir konuşmacı getirin. Tüm bu etkinlikleri düzenlemek zaman zaman zor olabilir. İdareyi zorlama işi yine siz öğretmenlere düşüyor. Hadi bakalım kolay gelsin.

5- Çeşitlilik Sunun

Ne yaparsanız yapın, tüm öğrenciler derslere aynı şekilde cevap vermez. Bazıları uygulamalı dersleri severken kimisi sessizce kitap okuma taraftarıdır. Hepsini aynı anda motive etmek için belki de en iyisi dersleri karıştırmaktır. Kimi bir köşede resim çizerken, kimi de başka bir tarafta kitap okuyabilir belki de.

6- Olumlu Rekabet Yaratın

Sınıfta rekabet her zaman kötü bir şey değildir. Olumlu bir rekabet yaratırsanız muhteşem sonuçlar dahi alabilirsiniz. Sınıfta dostça bir rekabet ortamı yaratın ve sonrasında öğrencilerinizin motivasyonunu izleyin sadece.

7- Ödüller Sunun

Ödüller herkesin hoşuna gider. Hele ki ilkokul çağındaki bir çocuk hem ödüllere bayılır hem de ödüller sayesinde okula daha motive bir şekilde gelir. O hafta, üstün başarı göstermiş bir öğrenciye “Haftanın Dahisi Rozeti” vermeniz, ya da ödevini istikrarlı bir şekilde yapan öğrenciye “Aferin Rozeti” hediye etmeniz o öğrenciyi inanın çok sevindirecektir. Diğer öğrencileri de motive edecektir.

8- Öğrencilere Sorumluluk Verin

Öğrencilere sınıfta belli işleri yaptırmanız onlara bir yük olmayacaktır, aksine sorumluluk duygusu yükleyecek ve kendilerini ayrıcalıklı hissedeceklerdir. Öğrencilerin her birine çeşitli sorumluluklar verin ve motivasyonlarının nasıl arttığını gözlemleyin.

9- Öğrencilerin Birlikte Çalışmasına İzin Verin

Öğrencilerinizi her zaman siz motive edemezsiniz. Bazen arkadaşları tarafından da motive edilmeliler. Sınıflarda çalışma grupları oluşturun ve öğrencilerinize ödevler verin. Hem takım çalışmasının önemini anlasınlar hem de birbirlerini motive etsinler. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey dengesiz gruplar oluşturmamaktır. Gruplar olduğunca dengeli olsun ki bir grup diğerlerinden gözle görülür bir şekilde sıyrılmasın. Öğrencilerin birbiryle iletişim kurabilmelerinin en güzel yollarından biri de akıl ve zeka oyunlarıdır. Bu şekilde hem eğlenebilirler hem de öğrenebilirler. Bir düşünün deriz.

Şimdilik bu maddeleri burada keselim. Devamı bir sonraki yazıya.

Paylaş:

Bir cevap yazın