fbpx

Montessori Yöntemi ve Prensipleri

Her eğitim yöntemi gibi Montessori yöntemi de temel prensipleri sahiptir. Bu temel prensipler doğrultusunda çocuklar eğitim alıyor ve başarılı olmak için çabalıyorlar. Sizler de Montessori eğitimi hakkında temel bilgi sahibi iseniz ama Montessori yönteminin genel prensiplerini öğrenmek istiyorsanız bu yazımızı mutlaka okuyun.

Montessori Yöntemi Prensipleri

1- Ortam

Montessori yönteminde en önemli etmen belki de ortamdır. Çocuk güvenli ve rahat bir ortamda özgür olmalıdır. Ayrıca mobilyalar onların boyu ve gücüne göre monte edilmeli, çocuk dilediği nesneyi kolayca almalıdır.

2- Başarılı Rehberler

Montessori eğitmenliği ciddi bir birikim ve emek gerektirir. Herke Montessori eğitmeni (rehberi) olamaz. İlk bakışta Montessori eğitmenliği basit gibi gözükse de hiç de öyle değildir. Eğitmenin sorumluluğu çok fazladır ve yıllar süren bir eğitimden geçerler.

3- Gözlemleme

Montessori eğitmenlerinin en önemli görevi çocuğu gözlemlemektir. Rehberler yaptıkları gözlemler sonucu, çocuğun neye yatkınlığı olduğunu, sosyal gelişimini, bedensel sağlık gibi konuları not alır ve ona göre bir plan hazırlarlar.

4- İhtiyaçlar ve Yatkınlıklar

Montessori yönteminin hayattaki uygulamaları yöntemin fikri sahibi Maria Montessori’nin detaylı olarak üzerinde çalışmış olduğu insan eğilimlerine dayanır; bol hareket etme, grup arkadaşlarıyla paylaşma, bağımsız karar verme, düzen oluşturma, öz denetim, deneyimleyerek fikir sahibi olma, hayal gücü kullanma, düzenli çalışma, tekrar yapma, odaklanma, çabayı ve ortaya çıkarılanı mükemmelleştirme eğilimleri.

5- Karma Sınıflar

Montessori yöntemi sınıflarında çocuklar 3 yaşlık periyotlar halinde gruplandırılır ve karma olarak eğitim alırlar. Karma yaş uygulaması sayesinde çocuklar çift taraflı olarak öğrenirler. Büyükler küçüklere yardım etmeyi, küçükler de büyükleri gözlemlemeyi öğrenir.

6- Montessori Çalışma Alanları

Montessori sınıf ortamı, müfredatın ana bölümlerine göre dizayn edilir. Günlük yaşama bölümü, duyu eğitimi bölümü, matematik bölümü, dil bilgisi bölümü ve kozmik eğitim bölümü olarak düzenlenir genelde. Çocuklar sınıf içinde hareket etme istediği materyali seçme ve istedikleri süre kadar çalışma özgürlüğüne sahiptir. Bu klasik eğitim veren sınıflardan ayrılan ciddi bir farktır.

7- Montessori Yöntemi Materyalleri

Materyaller, Montessori yöntemi içerisinde ciddi bir öneme sahiptir. Çocuklar tüm materyalleri kendilerine kolay gelecek şekilde kullanırlar. O materyalde uzmanlaşan çocuk artık daha zor materyalleri kullanabilir.

8- Seçme Özgürlüğü

Montessori yöntemi, çocuğa materyali seçme özgürlüğü sunar. Çocuk istediği materyali kullanabilir. Tabii ki bu özgürlük mantıksız olduğunda sınırlandırılır. Mesela çocuk, dil bilgisi konusunda çalışıyorsa matematik materyallerini kullanması çok da gerekli olmayacaktır.

9- İç İçe Geçmiş Eğitim

Montessori yönteminde sarmal eğitim modeli uygulanır. Nasıl ki matematik, bilim, mühendislik, sanat, teknoloji iç içe geçmişse alınan eğitim de ayrıştırılamaz.

10- Değerlendirme

Montessori yöntemi içerisinde herhangi bir not sistemi yoktur. Ödül ya da ceza da verilmez. Motivasyon başka yollardan sağlanır. Çocuklar öğrenmeyi sevmişlerse sistem başarılı olmuş demektir.

Kaynak: Living Montessori Now İnternet Sitesi

Paylaş:

Bir cevap yazın