fbpx

Montessori Eğitimi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Çocuk Sahibi Olanlar Montessori Eğitimi Hakkında Mutlaka Bilgi Edinsin!

Montessori eğitimi, çocuğun kendi kendine öğrenmesini, kendi kendine keşfetmesini baz alan bir eğitim metodudur. Çocuk bunları yaparken başlarında onu yönlendiren bir rehber, bir öğretmen elbette vardır. Fakat bu öğretmen çok da müdahil olmayıp çocuğun kendi kendine öğrenmesine katkı sağlar.

İtalya’nın ilk kadın doktoru Maria Montessori tarafında geliştirilen bu metot, çocukların dil, matematik, bilim, sanat gibi dallarda daha derin ve kapsamlı bir öğrenme aşaması geçirmesine yardımcı oluyor. Maria Montessori tarafından kurulan bir topluluk tarafından yönetilen bu yöntem, Montessori’nin ölümünden sonra onun ekolünü devam ettiren öğretmenler tarafından devam ettirilmiştir. Blogumuzda da defalarca üzerinde durduğumuz yaşam boyu öğrenme hususunda uygulanabilecek en önemli yöntemlerden biri Montesseri eğitimi.  Konuyu biraz daha açalım.

Öncelikle çocuklar elbette ki doğaları gereği bir yardımcıya muhtaçtırlar. Fakat bu eğitim modelinde önemli olan, onların kendi başlarına da bir şeyler yapmayı öğrenmeleri ve bunu hayatı boyunca uygulamalarıdır. Özellikle kültürümüzde de çok yaygındır: çocuklar el bebek gül bebek büyütülür. Bu dışarıdan bakılınca ne kadar hoş gözükse de çocuğun gelişimi için sakıncalı bir durumdur. Çocuk kendi kendine yetebilmeli, bunu daha erken yaşlarda öğrenmelidir. Bu sayede diğer değişkenler ile aradaki bağlantıyı kurabilip hayatına da uygulayabilir.

 

Gelin yaş gruplarına göre çocuklara Montesseri eğitiminin temel yaklaşımlarını inceleyelim.

3 yaşına kadar olan çocuklar için;

3 yaşa kadar olan çocuklar daha çok küçük olduğu için sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaklardır. Bu yüzden atacağınız adımlar çok temel olacak. Öncelikle, çocuğa güvenli, cazip ve korumacı bir alan yaratın.

Çocuklara ve çocukların dünyasına güven duyun.

Bu yaşlar çocukların yeni yeteneklerinin ortaya çıkma yaşlarıdır. Ortaya çıkan yeni yeteneklerine güvenin.

Motor ve dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olun.

Günlük küçük görevler vererek onlara özgüvenlerini geliştirme fırsatı verin.

Kreş ve Anaokulu çağındaki çocuklar için;

Çocuklar artık biraz daha büyüdü ve yapabileceklerinin sayısı artmaya başladı. İşlevsel özgürlüğün, görev sürekliliğinin ve ve otokontrolün gelişmesini teşvik edin. Bu önemli.

Çocuğun, sosyal ve iletişime açık olarak gelişmesine yardımcı olun.

Duygusal algının gelişmesini sağlayacak, okuma alışkanlığını ve matematik anlayışını değiştirecek materyallar temin edin çocuklara.

Kendine güvenen, yaratıcı keşifler yapmasını sağlayacak fırsatlar sunun. Buna uygun ortam hazırlayıp materyaller sunun.

İlkokul çağındaki çocuklar için;

Bu yaşlarda çocukların artık ilgi alanları netleşmeye başlar. Bu yüzden onlara ilgi alanları ile alakalı çeşitli olanaklar sunun.

Artık özgüven, entelektüel bağımsızlık ve hayal gücü gelişimini desteklemenin de zamanı.

Çocuğa toplumdaki, kültüründeki yerini anlatmaya başlayın ve toplum ve kültür içindeki rolünü anlamasına yardımcı olun.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri uygulayıp Montessori yönteminin özünü kavrarsanız çocukların eğitimine inanın oldukça katkı sağlarsınız. Çevresinde olan bitenleri anlamlandırabilen, sebep sonuç ilişkisi kurabilen çocuklar ileride mutlaka başarılı olacaklardır.

Kaynak: mnw-pdx.org

Paylaş:

Bir cevap yazın