fbpx

Çocukların Daha İyi Öğrenmesini Nasıl Sağlarsınız? – Çocuklarda Öğrenme Yöntemleri

Çocuklar aslında öğrenmeye hazır halde doğarlar. Çevrelerini anlamaya, seslerini taklit etmeye odaklanarak gelişmişlerdir. Bu yüzden çocuklara bir şeyler öğretmek oldukça kolaydır ama bunu en etkili şekilde yapmak daha da önemli. Çocukların daha iyi öğrenmesini sağlamak için birçok yol var elbette ki ama bazı yöntemler bir adım daha öne çıkıyor. Gelin çocuklarda öğrenme yöntemlerine birlikte bakalım.

Çocuklarda Öğrenme Yöntemleri

Aktif Katılım İle Öğrenme

Çocukların bir şeyler öğrenmelerinin en etkili yolu etkin katılım ile olur. Çevrelerinde olan bitenleri gözlemleyerek, duyduklarına kulak kesilerek, sorular sorarak… Bunların hepsi aktif bir katılım sağlanarak kazanılan beceriler. Kısacası çocukların öğrenirken 5 duyusunu da kullanması gerekiyor. Öğretmenler ve veliler bunu teşvik etmeli çocuklar daha iyi öğrenebilsin.

Çocukları Dahil Ederek Öğrenme

Yukarıdaki madde ile benzer olarak çocuklar öğrenmek istedikleri konuya katılımcı olarak da dahil olmalılar. Bu sayede yaptıkları işte kendilerinin de karar alma yetkisini göz önünde bulunduracaklar ve daha istekli olacaklar. Mesela ona hikaye kitabı okutmanız çok önemli ama hikaye kitabını kendisinin seçmesine izin vermeniz daha önemli. Çocukları bu sürece dahil ederseniz çocuklar çok daha verimli öğrenebilirler.

Farklı Aktiviteler Yaparak Öğrenme

Çocuklar farklı aktivitelere katılarak da öğrenebilirler. Bu ev içi aktiviteler olabileceği gibi dışarda yapılan sportif aktiviteler de olabilir.

Sizlerin Desteği İle Öğrenme

Çocukların ilk öğretmenleri her zaman anne ve babalarıdır. Onlara öğrenme sürecinde destek olmak bu açıdan hayati bir önem taşıyor. Çocuklar yeri gelecek hatalar yapacak, yeri gelecek yanlış kararlar verecek. Onlara destek olarak hatalarından ders çıkarmalarını sağlamalısınız ki öğrenmeye ara vermesinler.

Başkaları İle İletişim Kurarak Öğrenme

Çocuklar sosyal beceriler ile doğmazlar. Sosyal iletişimi sonrasında öğrenirler. Bu yüzden arkadaş edinmeleri ve başkaları ile iletişim kurmaları çok önemli. Çünkü yeni insanlar onlara bambaşka bir ufuk açacak ve onların farklı düşünmelerini sağlayacak. Örneğin çocuğun arkadaşları ile oynadığı bir akıl ve zeka oyununu düşünün. Belki yeri gelecek farklı düşünceler savunacaklar, belki onlardan bir şeyler öğrenecekler.

Çocuklarda Öğrenme Yöntemleri

Kendi Başlarına Öğrenme

Bazı çocuklar kendi başlarına öğrenmeyi sevebilir. Bazen bu durum çok da faydalıdır. Çocuk belki bir şeyler yazarak, belki bir şeyler çizerek kendini daha iyi ifade ediyordur. Veliler ve öğretmenler bunu kesinlikle bir sorun olarak görmemeli ve onlara konforlu bir kişisel alan tanımalılar.

Oynayarak Öğrenme

Oynayarak öğrenme, öğrenme metotları arasında en etkililerindendir. Çocuklar bu sayede hayal dünyalarını geliştirebilir, fiziksel olarak pratik yapabilir, yaratıcılıklarını artırabilir,… Çocukları sürekli eve hapsetmeyin. Sokakta da özgürce oynayabilsinler.

Oynayarak Öğrenme

Objeler İle Öğrenme

Çocuklar evde bazen birçok şeyi kırıp döker, içinde ne var merak eder. Bu durum velileri ve öğretmenleri çoğu zaman sinir etse de aslında çocuğun gelişimi açısından oldukça önemli. Her şeyden önce bu onların meraklı olduğunu gösterir. Merakları sayesinde problem çözme becerileri kuvvetlenip çıkarım yapma kabiliyeti kazanabilirler.

Kelimeler Aracılığıyla Öğrenme

Bazı çocuklar da sözel öğrenme becerisine sahiptir. Kitap okuyarak, araştırarak, dinleyerek, yazarak daha iyi öğrenirler. Okumaya, daha çok okumaya devam etsinler. Öğrenecekleri çok şey var orada.

Mantık Aracılığıyla Öğrenme

Mantıklarını kullanarak öğrenmeye yatkın çocuklar da var. Olaylar arasında sebep sonuç ilişkisi kurarak çıkarımlar yapabilen, bunları da uygulayabilen çocuklar. Eğer öğrenciniz ya da çocuğunuz böyle bir öğrenme yöntemine yatkınsa bu onun matematik becerilerinin çok iyi olduğunu gösterir. Birlikte yapacağınız alıştırmaları buna göre şekillendirmek isteyebilirsiniz.

Görsel Olarak Öğrenme

Görsel zekası gelişmiş çocuklar, resimleri, videoları daha iyi kavrayarak onları ilişkilendirebilirler. Öğrendiklerini de yine görsel olarak yansıtırlar. Bu resim yapmak olabilir, film çekmek olabilir, fotoğrafa meraklı olmak olabilir. Sizler de onları bu konuda teşvik etmelisiniz ki öğrenmelerine katkı sağlayabilesiniz.

Çocukların sahip olduğu birçok öğrenme metodu var gördüğünüz gibi. Her çocuk bunlardan birine ya da birkaçına yatkın olabilir. Önemli olan onun hangisine yatkın olduğunu keşfedip ona göre yönlendirmek. Yanlış yönlendirilen her çocuk büyük kayıplar yaşayabilir.

Kaynak: www.tsc.nsw.edu.au

Paylaş:

Bir cevap yazın