fbpx

Çocuklar İçin Bilim: Çocuklara Bilimi Sevdirme Tüyoları

Çocuklara bilimi sevdirmek, onların dünyaya karşı olan merak duygularını artırmaya, öğrenmeyi alışkanlık haline getirmeye yardımcı olur. Çocuklara bilimi sevdirmek için birçok farklı yöntem olsa da bazı öne çıkan tüyolar bulunuyor. Biz de çocuklar için bilim başlığı altında çocuklara bilimi sevdirme tüyolarını sıraladık. Hazırsanız başlayalım.

Çocuklar İçin Bilim

1- Uygulamalı Olarak Öğretin

Bilim deneyler üzerine kuruludur. Çocuklara teorik olarak ne kadar anlatırsanız anlatın kavramaları güçleşecektir. Bunun yerine uygulamalı olarak yaptığınız anlatım hem anlamalarını kolaylaştırır hem de çocukların bilime karşı ilgi duymasına vesile olur. Bununla birlikte çeşitli masa oyunları da işe yarayabilir. Mesela çocuklar Jenga (Kule, Denge) oyunu oynayarak mühendislik hakkında fikirler elde edebilir, çıkarımlar yapabilir. Ya da çeşitli Stem oyuncakları da bu amaca hizmet edebilir.

2- Tutku ve İlgiyi Artırın

Çocuklar için ilgi duymadıkları şeyle ilgilenmek zordur. Ama istisnasız hepsinin hayatta hoşlarına giden, tutku duydukları bir şeyler vardır. Mesela çocuk spor yapmayı mı seviyor, o zaman bilardo topunu ya da golf topunu keserek ona bir şeyler öğretebilirsiniz. Müzikten mi hoşlanıyor elektronik gitarların çalışma prensibini uygulamalı olarak gösterebilirsiniz. Ya da çocuk yemek yapmaktan hoşlanıyor olabilir. Bu bitkilerin anatomisini görmesi için harika bir fırsat olabilir. Bilim hayatın her yerinde. Evet yemek yaparken bile bilimden faydalanabilirsiniz.

3- Eğlenceli Hale Getirin

Bilimi eğlenceli hale getirmekten kolayı yoktur aslında. Bunu kabartma tozuyla bile yapabilirsiniz. Derste yapacağınız kekte farklı dozlarda kullandığınız kabartma tozunun sonuçlarını birlikte görebilirsiniz.

Ya da müzelere veya doğal yaşam parklarına yapacağınız küçük geziler de bilimi eğlenceli hale getirebilir.

4- Öğrencilerin Sordukları Soruları Ciddi Şekilde Dinleyin

Çocuklar bilim konusunda size bazen saçma gelen sorular sorabilir. Mesela dünya yuvarlaksa neden üzerinden düşmüyoruz gibi 🙂 bu tür soruları sakın kestirip atmayın ve can kulağıyla dinleyin. Hatta sorusunu bir diyaloga dönüştürerek konuyu açın. Çünkü soru soruyu doğurur ve çocukların başka şeyler öğrenmesine fırsat tanıyabilirsiniz. Dünya yuvarlaksa neden düşmüyoruz sorusunu kolaylıkla yer çekimi kanununa bağlayabilirsiniz ve ona bir başka konu öğretebilirsiniz değil mi ama?

5- Bilimin Temel Prensiplerini Öğretin

Çocuklara bir kitabı ezberden okumayı öğretmiyoruz. Bunun yerine onlara önce alfabeyi öğretiyoruz ve zamanla harfler kelimelere, kelimeler cümlelere, cümleler kitaplara dönüşüyor. En temelden başlıyoruz aslında öğretmeye. Bilim de aynı bunun gibi olmalı. Onlara bilimin temel prensiplerini öğretip onları kendi kendilerine çıkarım yapmayı öğretecek seviyeye getirmeliyiz. Bugünün teknolojisinde hayal dahi edemeyeceğimiz şeyleri belki onlar bu fikirlerden esinlenerek bulacaklar.

Bunlar çocuklar için bilim tüyolarından bazıları. Asıl anlatmak istediğimiz bilimin hayatın her alanında olduğu ve kesinlikle erken yaşlarda kazanılması gereken bir ilgi olduğu. Çocuklar ne kadar erken yaşta bilime ilgi duyarlarsa geleceğe o kadar hazır olurlar.

Kaynak: www.tsc.nsw.edu.au

Paylaş:

Bir cevap yazın