fbpx

Aile Çocuk İletişimini Güçlendirecek 8 Yöntem

Tüm anne babalar çocukları ile sıcak bir iletişimi olsun ister. Eğer çocuklarınızla ilişkilerimiz güçlüyse ne güzel zaten. Anne, baba olmanın verdiği tüm fedakarlıklara değer. Ama sonuçta hepimiz insanız. Bazı günler, yeteri kadar iletişim kuracak zamanınız olmayabilir, başka sebepler olabilir vs. Yine de çocuklarınızla iletişiminizi güçlendirecek şeyleri günlük rutine bağlayabilirsiniz. Gelin, güçlü bir aile çocuk iletişimi için küçük ipuçları verelim sizlere. Gözle görülür bir sonuç alacağınıza eminiz.

1- Çocuğunuza Sarılın

Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişimin temeli sarılmaktan, ona dokunmaktan geçer. Dünyada sevdiğiniz birine sarılmaktan daha güzel ne olabilir ki? Bu sayede hem karşılıklı sevginizi gösterebilirsiniz hem de kendinizi iyi hissedersiniz.

Her gün uyandığınızda birkaç dakika çocuğunuza mutlaka sarılın. Evden ayrılırken, akşam tekrar eve girdiğinizde, yatarken… Kısacası mümkün olan her vakitte sarılmayı ihmal etmeyin.

Aile çocuk iletişimi
Aile çocuk iletişimi – Ebeveyn Çocuk İletişimi

2- Oyun Oynayın

Çocuğunuzla mutlaka gün içinde oyun oynayın. Oyun oynamak bolca kahkahayı da beraberinde getirir. Kahkaha atmak ikinizin de mutlu olmasını, günlük stresten ve üzüntülerden uzaklaşmanızı sağlar. Her gün aynı oyunları oynamak bir yerden sonra sıkıcı olacağı için farklı oyunlar bulmaya ve oynamaya da gayret edin.

Aile Çocuk İletişimi - Ebeveyn Çocuk İletişimi
Aile Çocuk İletişimi – Ebeveyn Çocuk İlişkisi

3- İletişim Halindeyken Teknolojiden Uzaklaşın

Tam çocuğunuzla bir şeyler paylaşırken ya da keyifli bir sohbetin ortasındayken çalan bir telefon her şeyi mahvedebilir. O yüzden, bu zaman aralıklarında telefonu, televizyonu, bilgisayarı kapatın. 10-15 dakika teknolojiden uzak kalmak kimseyi öldürmez. Aksine bunun karşılığında kocaman, mutlu bir surat bulabilirsiniz karşınızda.

4- Birebir Zaman Yaratın

Birden fazla çocuğunuz olabilir. Her çocuğunuza ayrı ayrı zaman ayırmaya özen gösterin. Çünkü birinin sorunu muhtemelen diğerinden farklı olacaktır. Ya da size anlatacakları, sizinle paylaşacakları şeyler ayrı olacaktır. Bu yüzden hepsine ayrı ilgi göstermek gerek. 10-15 dakikalık zaman dilimleri, aile çocuk iletişimini güçlendirmek için yeter de artar bile.

5- Tüm Duygularınızı Rahatça Gösterin

Çocuğunuzun yanında ağlamak, ya da başka bir şeye sinirlenip gergin olmak kulağa ilk başta uygunsuz gibi gelebilir. Ama aksine durum böyle değildir. Çocuğunuz sizin en yakınınız, siz de onun için öylesiniz ve duygularınızı saklamanın bir anlamı yok. O an ne hissediyorsanız onu yapın. Aynı şekilde çocuğunuz da sizden bunu görecek ve zamanla o da tüm duygularını çekinmeden açığa vuracaktır. Bu onun hayatta sadece mutluluk olmadığını, bazen korku, bazen kaygı, bazen de üzüntü olduğunu anlamasını sağlayacak ve daha olgun biri haline gelecek. Yine de çocuğunuzun üzgün olduğunu görmek ebeveynliğin belki de en zor kısımlarından biri. Ama alışmalısınız, bu sandığınız kadar kötü bir şey değil.

Aile Çocuk İletişimi - Ebeveyn Çocuk İlişkisi
Aile çocuk iletişimi – Ebeveyn Çocuk İlişkisi

6- Dinleyin ve Empati Yapın

İletişim her zaman dinleme ile başlar. Karşıdaki kişi dinlemiyorsa diyalog monologa döner. Bu yüzden çocuğunuz konuşmaya başladığı anda susun ve sadece dinleyin. Elbette araya “anlıyorum, ee sonra, gerçekten mi?” gibi cümleler sıkıştırın. Bu hem onu konuşmak için cesaretlendirecek hem de dinlenildiğinin farkına varacak. Çocuğunuzun konuşması bittikten sonra empati yapın ve bu sefer siz konuşmaya başlayın, onun dinlemesini sağlayın.

7- Acele Etmeyin ve Anın Tadını Çıkarın

Çocuğunuzla vakit geçirmeyi bir yük olarak görmeyin. Öyle olursa işi aceleye getirirsiniz ve sağlıklı bir iletişim yakalamaktan ziyade aile çocuk iletişimini mahvedersiniz. İletişimi ağırdan alın. Ellerini yıkamasına yardımcı olun, birlikte meyve suyu hazırlamaya çalışın, çocuğunuzun da yardımını isteyin. Yatmadan önce saçlarını koklayın, gülüşlerini dinleyin.

Aile Çocuk İletişimi - Ebeveyn Çocuk İlişkisi
Aile çocuk iletişimi – Ebeveyn Çocuk İlişkisi

8- Yatma Zamanı

Çocuğunuzun yatma zamanını biraz erkene çekin. Mesela uyku saati 10 ise bunu 9.45 yapın. Yapın ki o 15 dakikalık zaman dilimini o yatağında uzanırken konuşmaya, iletişime çevirin. 15 dakikalık kısa bir konuşmadan sonra ışığı kapatın ve çocuğunuzun yanına gidip ona sarılın ve iyi geceler dileyin. Karanlık bir ortamda ona sarılmak size daha çok güvenmesini sağlayacaktır. Bu, aile çocuk iletişimi açısından önemli.

Kaynak: psychologytoday.com

Paylaş:

Bir cevap yazın