fbpx

Öğrenciler Tatilde Neler Yapmalı?

Yarıyıl tatili ve yaz tatili, çocukların tüm sene dört gözle beklediği bir dinlenme zamanı. Tüm sene yeri geldi derslerden başlarını kaldıramadılar yeri geldi, yoğun sınav temposuna girdiler. Tatili elbette hakettiler fakat tatilleri verimli değerlendirmek de çok önemli. Çünkü uzun süreli tatillerde çocuklar öğrenme kaybı yaşayabiliyorlar. Özellikle ilkokul öğrencilerinde daha çok görülen bu öğrenme kayıplarının önüne geçmek mümkün ama kolay değil.

Öğrenme kayıplarının önüne geçmek önemli. Çünkü hiç kimse çocuğunun ya da öğrencisinin tüm sene öğrendiklerinin bir kısmını unutarak bir sonraki sınıfa başlamasını istemez. Açığı kapatayım derken yeni konuları yakalayamayacak ve bu kısır bir döngüye girecek maalesef.

Tatilde Öğrenme Kaybı Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Türkiye gibi iklim kuşağına sahip olan ülkelerde özellikle yaz tatili çok uzun tutuluyor. Hal böyle olunca öğrenilenlerin unutulması kaçınılmaz. Tatilde öğrenme kaybını azaltmak için öncelikle ebeveynlerin de öğrencilerin de tatili boş boş oturulacak bir zaman dilimi olarak görmemesi gerekiyor. Kitaplar raflara kalkmamalı, eğitici etkinlikler azalsa da mutlaka devam etmeli.

Öğrenme Kaybını Azaltmak İçin Uygulamalar

1- Tatil Setleri

Tatil setleri genelde iki dönem arasında köprü kurmak üzere hazırlanır. Eğer yarıyıl tatil seti alacaksanız bu ilk dönem ve ikinci dönem arasında köprü kurar; yaz tatil seti alacaksanız ise bu sınıflar arası köprü kurar. Bu kitapların içerisinde çeşitli eğlenceli alıştırmalar ve değerlendirme testleri bulunur. Bu sayede çocuklar öğrendiklerini pekiştirirken yeni bilgileri de dimağlarına ekleyebilirler.

2- Yaz Kampları

Yaz kampları ülkemizde hala yeterince yaygın değil. Çeşitli birkaç ilkokul atölyesinden ibaret desek yanlış olmaz sanırım. Ama bunlar da işini hakkıyla yapan yerler genelde. Bu kamplar ekseriyetle geleneksel öğretim müfredatının dışına çıkar. Çocuklar burada üretime de katılır, temizlikten de sorumlu olur. Çocuk sosyal olarak birçok kazanım elde edebileceği gibi önümüzdeki dönem derslerine faydalı olacak birçok yeni bilgi de öğrenir.

3- Spor

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur demişler. Çocuklar okul döneminde sportif etkinliklere yeterince vakit ayıramayabilirler. Ama uzun yaz tatilleri tam bunun için var. Belki bir futbol kursu belki birkaç derslik bir tenis kursu. Çocuğunuzun ilgi ve alakasına bağlı olarak sportif etkinliklere katılımı teşvik edilebilir. Ya da en güzel aileyle, arkadaşlarla birlikte düzenli doğa yürüyüşleri. Bu sayede çocuk doğayı ve dünyayı da anlamlandırmayı öğrenir.

4- Sanatsal ve Kültürel Etkinlikler

Büyük bir şehirde yaşıyorsanız çok daha şanslısınız. Maalesef küçük şehirlerde sanatsal ve kültürel faaliyetler kısıtlı. Ama yine de belediyelerin düzenlediği çeşitli etkinlikler bulmak mümkün. Ya da çeşitli ören yerlerine gidilebilir. Türkiye bu bakımdan bir cennet. Anadolu’nun kıyısında köşesinde kalmış onlarca tarihi yer var. Büyük veya küçük bir şehirde yaşamanız da önemli değil. Size yakın tarihi bir yer mutlaka vardır. Çocuklar bu tarz aktivitelere katılarak entelektüel bilgi birikimlerini de geliştirebilir ve sosyalleşebilir.

 

Kısacası yarıyıl ya da yaz tatillerinde çocukların okuldan ve derslerden biraz uzaklaşsı öğrenme kaybı yaşaması mümkün. Ama geçirdiğiniz zamanı kaliteli hale getirerek çocuklara da faydalı olabilirsiniz.

Kaynak: hurriyet.com.tr

Paylaş:

Bir cevap yazın