fbpx

Sınıfta İç Güdüsel Davranışlarla Başa Çıkma Yolları

Sınıfta iç güdüsel davranışlarda bulunan bir öğrencinin olması her öğretmen için zor olsa gerek. Bu tarz hareketler sınıf ortamını bozabilir, dersi sekteye uğratabilir ve öğrenme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden her öğretmen  bu tür davranışlarla başa çıkabilmeli. Sınıfın düzeninin bozulmaması için bu önemli. Öğretmenlik ne kadar çok yetkinlik gerektiren bir meslek değil mi?

İç güdüsel Davranışların Doğası

Çocuklar doğaları gereği düşüncesizce hareket edebilir, fevri davranışlarda bulunabilir. Bilişsel becerileri hala gelişme aşamasındadır çünkü. Mantıklı karar alabilme ve hareketlerini planlama konularında yetersiz olabilirler. Kendilerini hala dünyanın merkezinde sanabilir ve düşüncesizce yaptıkları davranışların karşılarındakini ne denli olumsuz etkilediğini fark edemeyebilirler.

Çocuklardaki bu dürtüsel davranışlar özellikle sınıf ortamında problem yaratabilir. Mesela ders ortasında şarkı söyleyen, derse yeterince dikkatini vermeyip başka şeylerle uğraşan, çığlık atan, sıra arkadaşı ile kavga eden bir çocuk tam olarak bahsettiğimiz bu dürtüsel davranışları gerçekleştiriyor demektir.

Bu tür davranışlar yaş ilerledikçe elbette ki azalacaktır. Azalmıyorsa zaten ortada çok daha ciddi bir sorun vardır. Ama bunların hiçbiri bilinçli yapılan şeyler değildir ve bir öğretmen bunu her zaman aklında tutmalıdır. Bu davranışları kontrol altına almak da yine öğretmenlerin görevi.

Öğrencilerin Dürtüsel (İç Güdüsel) Davranışlarını Yönetme Yolları

Öncelikle bir öğretmen olarak hangi öğrencilerin bu tür davranışlara yatkın olduğunu gözlemleyebilmeli ve bu durumu kontrol altına alabilmelisiniz. Aşağıda sizlere birkaç yol göstereceğiz ama bu ipuçlarının herkes üzerinde işe yaramayacağını belirtmeliyiz.

  • Öncelikle bir öğrenciyi eleştirirken kesinlikle onu kişisel olarak eleştirmeyin. Yaptığı hareketi eleştirin. Yani sınıfta kavga eden bir çocuğa “sen zaten çok kavgacı bir çocuksun, sürekli arkadaşlarınla sorunların var” şeklinde yaklaşmayın; “niçin arkadaşına vurdun, neden bu şekilde davrandın, aranızdaki sorun ne” gibi cümleler kurmak her zaman daha iyidir.
  • Sakın ama sakın sürekli olarak negatif eleştiride bulunmayın. Yaptığı davranışın yanlış olduğunu yapıcı bir şekilde vurgularsanız davranışını düzeltmesi çok daha kısa zaman alacaktır.
  • Dürtüsel davranışlarda bulunan bir öğrencinize sürekli olarak empati yapmasını söyleyin. Kendisini karşısındakinin yerine koyup onun ne kadar incindiğini anlarsa hatasını anlaması kolaylaşacaktır.
  • Sınıfta ve sınıf dışında yapılması uygun olan davranışları net bir şekilde belirtin. Yukarıda da dediğimiz gibi çocuklarda bilişsel beceriler henüz gelişme evresinde. Bu yüzden dışarıda yapınca bir sorun olmayan davranışı sınıfta yapması ona göre bir sorun teşkil etmeyebilir. Ama durum sanılanın aksine hiç öyle de olmayabilir.
  • Pozitif teşvike inanın. Davranışlarını düzelten bir çocuğu ödüllendirebilirsiniz.
  • Dikkat dağıtıcı nesnelerden kurtulun. Cep telefonu, tablet, oyuncak gibi araçlar çocukların dikkatinin dağılmasına neden olur. Sınıf ortamında bunların olmadığından emin olun.
  • Çocuklara sorumluluk alacakları görevler verin. Grup lideri olmakta sıkıntı yaşayan bir çocuğu küçük bir proje için grup lideri yapabilirsiniz. Davranışlarına çeki düzen verecektir.
  • Çocuklar birilerini rol model almaya yatkındırlar. Bu yüzden sizin de davranışlarınızın tutarlı olması lazım. Çocuk sizi gözlemleyerek de öğrenebilir.
  • Sınıfta nasıl davranılması gerektiğini gösteren görsel hatırlatıcılar kullanın.
  • Öğrencilerin velileri ile görüşmeye özen gösterin. Bazen evde yaşanan sorunlar sınıfa yansıyabilir. Çocuğun davranışlarının sebebi belki de budur. Bu yüzden velilerle sağlıklı ve açık bir iletişiminiz olsun.
  • İnternet kaynaklarını kullanmaktan çekinmeyin. Binlerce iyi kaynak sadece bir tık uzağınızda. Çözümü belki de internette bulacaksınız.

Kaynak: busyteacher.org

Paylaş:

Bir cevap yazın